Mobiilikirkko

Kirkkovuosi

Marian ilmestyspäivä

Herran palvelijatar

Tämän pyhäpäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä. Tästä tulee myös juhlan nimi eri kielissä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus.

Monien Vanhan testamentin henkilöiden tavoin Maria asettuu kokonaan Jumalan käytettäväksi. Hän tekee sen tietoisesti ja ilmaisee oman suostumuksensa: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

Vanhastaan kirkko on viettänyt myös Marian käyntipäivää (2.7.). Silloin on muisteltu Marian vierailua Johannes Kastajan äidin Elisabetin luona (Luuk. 1:36-55). Tämä muistopäivä poistui kalenteristamme v. 1772. Mainittu evankeliumi on otettu Marian ilmestyspäivän 2. ja 3. vuosikerran evankeliumiteksteiksi.

Vuosikerta: Kolmas vuosikerta
Liturginen väri: Valkoinen
Alttarikynttilät: Kuusi alttarikynttilää

Alkuvirsiä:
52 Maria, Herran äiti
256 Kristus, Jumalan Poika

Päivän virsiä:
50 Jumalaa kiittää sieluni
51 Kaikki ilon lähteet puhkeavat
53 Nuori neitsyt Maria

 Ensimmäinen lukukappale

1. Sam. 2: 1-2, 6-9

Hanna rukoili sanoen:    - Sydämeni riemuitsee Herrasta,    Herra nostaa minun pääni pystyyn.    Minä voin rohkeasti vastata vihollisilleni,    sinun avustasi minä iloitsen.    Vain Herra on pyhä, ei ole toista,    meidän Jumalamme yksin on luja kallio.    Herra lähettää kuoleman ja antaa elämän,    vie alas tuonelaan ja nostaa sieltä.    Herra tekee köyhäksi ja antaa rikkauden,    painaa maahan ja kohottaa.    Hän ylentää tomusta mitättömän    ja korottaa tuhkasta köyhän,    sijoittaa heidät ylhäisten joukkoon    ja antaa heille kunniasijan.    Maan perustukset ovat Herran,    niiden varaan hän on laskenut maan.    Hän pitää huolen omiensa askelista,    mutta pahat joutuvat pimeyteen.    Omin voimin ei yksikään menesty.

Toinen lukukappale

Room. 8: 1-4

Mikään kadotustuomio ei siis kohtaa niitä, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa. Hengen laki, joka antaa elämän Kristuksen Jeesuksen yhteydessä, on näet vapauttanut sinut synnin ja kuoleman laista. Jumala teki sen, mihin laki ei pystynyt, koska se oli ihmisen turmeltuneen luonnon vuoksi voimaton. Syntien sovittamiseksi hän lähetti tänne oman Poikansa syntisten ihmisten kaltaisena. Näin hän tuomitsi ihmisessä ihmisten synnin, jotta meissä, jotka elämme Hengen emmekä lihamme mukaista elämää, toteutuisi lain vaatima vanhurskaus.

Evankeliumi

Luuk. 1: 46-55

Maria sanoi:      - Minun sieluni ylistää Herran suuruutta,      minun henkeni riemuitsee Jumalasta, Vapahtajastani,      sillä hän on luonut katseensa vähäiseen palvelijaansa.      Tästedes kaikki sukupolvet ylistävät minua autuaaksi,      sillä Voimallinen on tehnyt minulle suuria tekoja.      Hänen nimensä on pyhä,      polvesta polveen hän osoittaa laupeutensa      niille, jotka häntä pelkäävät.      Hänen kätensä on tehnyt mahtavia tekoja,      hän on lyönyt hajalle      ne, joilla on ylpeät ajatukset sydämessään.      Hän on syössyt vallanpitäjät istuimiltaan      ja korottanut alhaiset.      Nälkäiset hän on ruokkinut runsain määrin,      mutta rikkaat hän on lähettänyt tyhjin käsin pois.      Hän on pitänyt huolen palvelijastaan Israelista,      hän on muistanut kansaansa ja osoittanut laupeutensa      Abrahamille ja hänen jälkeläisilleen, ajasta aikaan,      niin kuin hän on isillemme luvannut.

Rukous

Rakas taivaallinen Isämme. Kiitos, että sinä valitsit Jeesuksen äidiksi juuri Marian. Hän ei ollut rikas, kuuluisa eikä arvostettu. Kuitenkin sinä annoit hänelle suuren tehtävän. Kiitos, että Maria luotti sinuun ja otti tehtävän vastaan. Anna meillekin tehtäviä, joilla voimme palvella sinua. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen tähden. Aamen


* * *

Katso koko kirkkovuosi täältä

© Kirkon keskusrahasto