Kirkkovuosi

3. sunnuntai ennen paastonaikaa

17.2.2019

Ansaitsematon armo

Päivän latinankielinen nimi septuagesima (= seitsemäskymmenes) ilmaisee päivien lukumäärän pääsiäiseen, johon seurakunnan katse nyt kääntyy. Tästä päivästä on vanhastaan alkanut papiston paasto. Seurakuntaa kehotetaan kilvoittelemaan kärsivällisesti Jumalan armoon luottaen.

Päivän evankeliumiteksteissä muistutetaan, että Jumalan armoa ei ansaita. Hänen hyvyytensä on sama kaikkia kohtaan.

Vuosikerta: Ensimmäinen vuosikerta
Liturginen väri: Vihreä
Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Alkuvirsiä:

265 Jeesus armon soi
399 Taas armon kyllyydestä
547 Joka aamu on armo uus

Päivän virsiä:

410 Maailman tungoksessa käy
166 On hengissä maa
404 Voittaja, suo voitto meille

Psalmi

Antifoni:

Minä luotan sinun armoosi,saan iloita sinun avustasi.

Ps. 13: 6

Psalmi:

Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani.  Sinä päästit minut turvaan,   sinä olet vuorilinnani.Jumalani, sinuun minä turvaudun, sinä olet kallio, olet kilpeni, sinulta saan avun ja suojan.  Kun kutsun Herraa, ylistettyä,   saan avun vihollisiani vastaan. Kuoleman paulat kiertyivät ympärilleni, tuhon pyörteet minua kauhistivat.  Tuonelan paulat kietoivat minut,   näin edessäni kuoleman ansat.Silloin minä huusin hädässäni Herraa, kutsuin avuksi Jumalaani.  Ääneni kantautui hänen temppeliinsä,   ja hän kuuli minun huutoni.

Ps. 18: 2-7

Kunnia Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle,  niin kuin oli alussa, nyt on ja aina,   iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Antifoni toistetaan

Hallelujasäe

Kuinka suuri onkaan sinun hyvyytesi!Se on ehtymätön aarreniille, jotka sinua pelkäävät.Kaikkien nähden sinä annat apusiniille, jotka turvautuvat sinuun.

Ps. 31: 20

Ensimmäinen vuosikerta

Ensimmäinen lukukappale

Jer. 9: 22-23

Näin sanoo Herra:- Älköön viisas kerskuko viisaudellaan,älköön väkevä voimillaan,älköön rikas rikkaudellaan.Joka haluaa kerskua, kerskukoon sillä,että tuntee minutja tietää, mitä minä tahdon.Sillä minä olen Herra,minun tekoni maan päälläovat uskollisuuden, oikeuden ja vanhurskauden tekoja.Niitä minä tahdon myös teiltä,sanoo Herra.

Toinen lukukappale

1. Kor. 9: 24-27

Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! Jokainen kilpailija noudattaa lujaa itsekuria, juoksijat saavuttaakseen katoavan seppeleen, me saadaksemme katoamattoman. Minä en siis juokse päämäärättömästi enkä nyrkkeillessäni huido ilmaan. Kohdistan iskut omaan ruumiiseeni ja pakotan sen tottelemaan, jottei itseäni lopulta hylättäisi, minua, joka olen kutsunut muita kilpailuun.

Evankeliumi

Matt. 20: 1-16

Jeesus sanoi:    ”Taivasten valtakuntaa voi verrata isäntään, joka aamuvarhaisella lähti palkkaamaan työmiehiä viinitarhaansa. Hän sopi miesten kanssa yhden denaarin päiväpalkasta ja lähetti heidät viinitarhaan. Päivän kolmannella tunnilla hän lähti taas ulos ja näki, että torilla seisoi vielä miehiä jouten. ’Menkää tekin viinitarhaan’, hän sanoi heille, ’minä maksan teille sen, mitä kuuluu maksaa.’ Miehet lähtivät. Kuudennen ja yhdeksännen tunnin aikaan isäntä lähti taas ulos ja teki samoin. Kun hän sitten meni ulos yhdennellätoista tunnilla, hän näki vieläkin muutamia joutilaita ja kysyi heiltä: ’Miksi te seisotte täällä kaiken päivää toimettomina?’ ’Kukaan ei ole palkannut meitä’, he vastasivat. Hän sanoi miehille: ’Menkää tekin minun viinitarhaani.’    Kun sitten tuli ilta, viinitarhan omistaja sanoi tilanhoitajalleen: ’Kutsu työmiehet ja maksa heille palkka, viimeksi tulleille ensin ja ensimmäisille vasta sitten.’ Ne, jotka oli palkattu yhdennellätoista tunnilla, tulivat ja saivat kukin denaarinsa. Kun ensiksi palkatut tulivat, he luulivat saavansa enemmän, mutta hekin saivat vain denaarin. Silloin he nostivat metelin ja sanoivat isännälle: ’Nämä viimeksi tulleet tekivät työtä yhden ainoan tunnin, ja silti sinä annat heille saman kuin meille, jotka olemme kantaneet päivän kuorman ja helteen.’ Mutta isäntä sanoi yhdelle miehistä: ’Ystäväni, enhän minä tee sinulle vääryyttä. Emmekö me sopineet denaarista? Ota omasi ja mene. Minä tahdon maksaa tälle viimeksi tulleelle saman kuin sinulle, ja kai minä saan omallani tehdä mitä haluan? Katsotko sinä karsaasti sitä, että minä olen hyvä?’    Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi.”

Rukous

Taivaallinen Isämme, sinä yllätät meidät. Sinä valitset valtakuntasi työhön köyhiä ja arvottomia. Auta meitä, ettemme kadehtisi tai hyljeksisi lähimmäisiämme, jotka sinä olet armahtanut. Tätä rukoilemme Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä. Aamen

Kuuntele kirkkovuoden tekstit. Lukijana oppilaitospappi Sanna Uusitalo.

Katso koko kirkkovuosi täältä