Kirkkovuosi

3. adventtisunnuntai

16.12.2018

Tehkää tie Kuninkaalle

Päivän raamatullinen keskushenkilö on Johannes Kastaja. Hänen kehotuksensa katumukseen ja parannukseen koskee myös meitä. Johannes viittaa Jumalan Karitsaan, joka kantaa koko maailman synnin. Saamme tunnustaa syntimme luottaen Kristuksessa annettuun pelastukseen. Tämä on pääasia jouluun valmistautumisessa - joulupaastossa.

Johannes oli merkki siitä, että profeettojen ennustukset olivat täyttymässä: Vapahtaja oli pian tuleva. Kristuksen toiminnassa toteutuivat pelastuksen ajan merkit, ja samoin hän tulee yhä uudelleen sanassa ja sakramenteissa seurakuntansa keskelle pelastuksen lahjat mukanaan. Tähän hänen ”hengelliseen tulemiseensa” viittaa latinankielinen nimitys adventus spiritualis et sanctificationis.

Vuosikerta: Ensimmäinen vuosikerta
Liturginen väri: Violetti tai sininen
Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Alkuvirsiä:
7 Valmistu, Herran kansa
9 Kristus tulee, kuningas
Päivän virsiä:
12 Mies tänne saapui, mies meitä pyytämään
185 Herra, annat sanassasi
266 Oi Jeesus Kristus, Herramme
259 Kiitetty Herra, joka kansallensa

Psalmi

Antifoni:

Raivatkaa autiomaahan Herralle tie!Tasoittakaa yli aronvaltatie meidän Jumalallemme!

Jes. 40: 3

Psalmi:

Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu.Hän lupaa rauhan kansalleen, omilleen – älkööt he enää eksykö mielettömyyteen!  Hän antaa apunsa niille, jotka häntä palvelevat,   ja niin meidän maamme saa takaisin kunniansa.Laupeus ja uskollisuus kohtaavat, oikeus ja rauha suutelevat toisiaan.  Uskollisuus versoo maasta   ja oikeus katsoo alas taivaasta.Herra antaa kaiken hyvän, maa antaa satonsa.  Herran edellä kulkee oikeus,   se valmistaa tien Herralle.

Ps. 85: 9-14

Kunnia Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle,  niin kuin oli alussa, nyt on ja aina,   iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Antifoni toistetaan

Hallelujasäe

Jumala, auta meidät ennallemme,anna meidän nähdä kasvojesi valo,niin me pelastumme.

Ps. 80: 4

Ensimmäinen vuosikerta

Ensimmäinen lukukappale

Jer. 3: 21-25

Paljailta kukkuloilta kuuluu ääni,israelilaisten itku ja rukous.He ovat kulkeneet vääriä teitä,ovat unohtaneet Herran, Jumalansa.- Palatkaa takaisin, te luopuneet lapset,minä parannan teidät luopumuksestanne!”Herra, me tulemme luoksesi,sillä sinä olet meidän Jumalamme!Valhetta ja petosta on kukkuloilla,meluisaa menoa vuorilla.Totisesti, vain Herra, meidän Jumalamme,voi Israelin pelastaa!Baal on syönyt kaikenmitä isämme ovat hankkineet.Niin kauan kuin muistammese on vienyt heiltä lampaat ja härät, pojat ja tyttäret.Langetkaamme häveten maahan,häväistys meidät peittäköön!Olemme rikkoneet Herraa, Jumalaamme, vastaan.Nuoruudestamme asti tähän päivään saakkaolemme tehneet syntiä,niin me itse kuin meidän isämmekin.Me emme ole kuunnelleet Herran, Jumalamme, ääntä.”

Toinen lukukappale

1. Kor. 4: 1-5

Meitä on siis pidettävä Kristuksen palvelijoina, joiden huostaan on uskottu Jumalan salaisuudet. Siltä, jolle on jotakin uskottu, vaaditaan, että hän osoittautuu luottamuksen arvoiseksi. Mutta minulle on yhdentekevää, ryhdyttekö te tai jokin ihmisten tuomioistuin minua tutkimaan. En itsekään ryhdy tutkimaan itseäni. Minulla ei ole mitään tunnollani, mutta ei minua vielä sen perusteella ole todettu syyttömäksi. Minun tuomarini on Herra. Älkää siis tuomitko ennenaikaisesti, ennen kuin Herra tulee. Hän valaisee pimeyden kätköt ja tuo esiin sydänten ajatukset, ja silloin itse kukin saa kiitoksen Jumalalta.

Evankeliumi

Matt. 11: 2-10

Kun Johannes vankilassa kuuli Kristuksen teoista, hän lähetti opetuslapsensa kysymään: ”Oletko sinä se, jonka on määrä tulla, vai pitääkö meidän odottaa toista?” Jeesus vastasi heille: ”Kertokaa Johannekselle, mitä kuulette ja näette:      Sokeat saavat näkönsä ja rammat kävelevät,      spitaaliset puhdistuvat ja kuurot kuulevat,      kuolleet herätetään henkiin ja köyhille julistetaan ilosanoma.      Autuas se, joka ei minua torju.”    Heidän mentyään Jeesus alkoi puhua ihmisille Johanneksesta:    ”Mitä te lähditte autiomaahan katsomaan? Ruokoako, jota tuuli huojuttaa? Vai mitä odotitte näkevänne? Kenties hienosti pukeutuneen miehen? Kuninkaanlinnoista te niitä löydätte, jotka hienostelevat vaatteillaan! Mitä te sitten odotitte näkevänne? Profeetanko? Aivan oikein, ja minä sanon teille, että hän on enemmänkin kuin profeetta. Hän on se, josta on kirjoitettu:    - Minä lähetän sanansaattajani sinun edelläsi,    hän raivaa sinulle tien.”

Rukous

Herra Jeesus Kristus, epäilysten hetkinä me kyselemme: Oletko sinä maailman pelastaja? Anna meidän kuulla vastauksesi ja saada siitä voimaa ja rohkaisua. Anna epäilysten haihtua, vahvista uskoamme. Aamen

Kuuntele kirkkovuoden tekstit. Lukijana oppilaitospappi Sanna Uusitalo.

Katso koko kirkkovuosi täältä